Hur vet jag om min katt lider?

Min katt Tussie som är 17 år drack och kissade mycket för tre år sedan. Blodprov togs och något förhöjda njurvärden. I samband med vaccinering...

Min katt Tussie som är 17 år drack och kissade mycket för tre år sedan. Blodprov togs och något förhöjda njurvärden. I samband med vaccinering i år togs nya blodprover som var förhöjda och prognosen var njursvikt. Ultraljud rekommenderades och då visade sig att hon hade inflammation i bukspottkörtel och gallblåsa, urinprovet var dock bra. Läkemedlen Vetrimoxin och Ursofalk ordinerades i två veckor.

Efteråt tyckte jag att hon fick bättre matlust, hon ville ha mat jämt. Har bytt torrfoder men ger henne fisk och kycklinglever som hon älskar. Hon sover mycket, verkar trött. Vad ska jag iaktta för förändringar, kan hon ha ont? När ska jag bedöma att hennes liv är slut?

Fundersam

 

Veterinär Erik Lundberg svarar 

Matlust och vikt är två centrala mått vid bedömning av de flesta kroniska sjukdomar. Trötthet likaså. Vid försämringar kan det ofta vara som i Tussies fall – något annat som har tillstött. För henne en lever/bukspottskörtelinflammation som läkte ut ganska fort. Njursvikt i sig gör inte ont. Ökat illamående och allmän sjukdomskänsla är däremot vanligt vid stigande njurvärden. Regelbunden kontroll av njurvärden, urinen, blödningar till tarm och blodtrycket gör att man kan sätta in behandlingar i tid. Fosfatnivåerna är också viktiga. Om man ger man extra fisk kan fosfatbindare behöva tillsättas. När de negativa dagarna börjar överväga, när försök att lindra eller behandla inte längre hjälper – då är det dags att låta Tussie somna in.

Scroll to Top