Jag har sådana problem med yrsel!

Jag är 75 år och reumatiker. Under mer än ett års tid har jag drabbats av yrsel av och till. Det kommer ibland flera gånger...

Jag är 75 år och reumatiker. Under mer än ett års tid har jag drabbats av yrsel av och till. Det kommer ibland flera gånger om dagen, ibland en gång per dag eller bara någon gång i veckan. Jag har röntgat nacken och har inga förslitningar, inte kristallsjuka och inte problem med öronen.

Jag har också röntgat huvudet eftersom jag äter Waran och man har tagit ryggmärgsprov. Blodtrycket är normalt. Var under tre dagar inlagd på sjukhus för kontroll men man hittade ingenting.

När yrseln är som värst måste jag ha stöd för att gå, jag får huvudvärk och blir illamående. Jag har fått behandling av sjukgymnast och det har blivit något bättre. Nu kan hon inte göra mer. Det verkar komma om jag gör något med huvudet framåtlutat, till exempel läser, löser korsord eller väver.

Ibland är jag yr när jag vaknar på morgonen. Vad ska jag göra? Jag är så trött på det här. Mår för övrigt bra om jag bortser från värken i lederna på grund av min reumatism (sklerodermi). Kan mina besvär komma från nacken? Jag äter Waran, Adalat, medicin för min reumatiska sjukdom, kortison, B-vitamin och medicin för att jag haft hjärtflimmer.

Britt

 

Doktor Lennart Skoog svarar

Jag förstår att yrseln är besvärlig för dig och det är förstås frustrerande att inte få någon förklaring trots alla undersökningar. Yrselproblem är tyvärr vanligt förekommande när vi blir äldre och kan ha många bakomliggande orsaker. Det är bra att man har varit noggrann och gått igenom dessa möjligheter först  som värk i muskler och leder, förslitningar i halsryggen, åldersförändringar i innerörats balansorgan, lågt blodtryck eller att hjärtats rytm påverkar blodcirkulationen och leder till yrsel.

Olika former av bristtillstånd i kroppen, till exempel brist på vitamin B12 eller blodsalter kan också ge yrsel. Ingen av dessa orsaker, inte heller från nacken, tycks alltså förklara dina besvär.

Jag har med anledning av din fråga letat bland nya forskningsrön om det skulle kunna finnas något möjligt samband mellan din reumatiska sjukdom sklerodermi och yrseln. Jag har funnit att det i nya forskningsstudier från 2015 talar för att sjukdomen sklerodermi kan påverka just balansorganet i innerörat och framkalla yrsel, vilket läkarvetenskapen alltså inte vetat med säkerhet tidigare. Det går inte att påvisa denna typ av balansstörning med vanliga undersökningsmetoder och därför förbises lätt denna möjliga orsak till yrsel hos sklerodermipatienter.

Istället måste man använda metoden VEMP, som är en förkortning för det engelska benämningen Vestibular Evoked Myogenoc Potentials. Undersökningen är inte besvärlig och går till så att små korta stötljud skickas via hörselgången och då de träffar mellanörat och innerörat åstadkoms olika muskelreflexer som är beroende av om balansorganet fungerar eller inte.

Eftersom ingen av de vanliga orsakerna till yrsel verkar ha betydelse i ditt fall rekommenderar jag att du vid nästa läkarbesök pratar med din läkare om möjligheten att göra denna typ av undersökning. Det är inte alla sjukhus som utför denna undersökning, så din vårdcentrals läkare kan kontakta kollegor på öron-näs-halskliniken i området där du bor för att höra om och var du skulle kunna få remiss.

Vid yrselproblem försöker man alltid att åtgärda grundorsaken. Om det rör sig om en kronisk sjukdom i örats balansorgan är det tyvärr oftast svårt att hitta en botande behandling. Då är det viktigaste att stärka balansen och som du själv upplevt finns det bra stöd och hjälp att få av en duktig sjukgymnast/fysioterapeut.

Det är också viktigt att få hjälpmedel som kryckkäpp eller rollator och våga använda dem. Genom att våga utsätta sig för rörelser och situationer som kan ge yrsel får balanssinnet sin absolut nödvändiga träning!

Scroll to Top