Ska jag berätta om lånet för min son?

Enligt min och min systers önskan hade mina föräldrar i sitt testamente uppgivit att vår lott skulle delas mellan våra respektive barn. Så när jag...

Enligt min och min systers önskan hade mina föräldrar i sitt testamente uppgivit att vår lott skulle delas mellan våra respektive barn. Så när jag fick 800 000 kronor delade mina två barn på samma summa, medan min systers enda barn fick 800 000 kronor för egen del. Jag har i efterhand förstått att detta är ett ganska ovanligt förfarande. Är det så?

Så till min huvudfråga. I samband med detta arvskifte gick min son in som delägare i ett enligt honom blomstrande företag och han bad då om ett tillfälligt lån av mig. Eftersom jag inte behövde de pengar jag ärvt fick han mot ett skuldebrev låna mina 800 000 kronor.

Nu har jag i efterhand fått lite samvetsbetänkligheter. Bör jag berätta om detta skuldebrev för min andra son?

Orolig mamma

 

Jurist Peter Samuelsson svarar

Detta att en äldre generation kan finna en glädje i att deras barn får dela med sig av arvet till sina respektive barn är inte helt ovanligt, i synnerhet som barnen kanske till skillnad mot barnbarnen redan har en ekonomisk trygghet. I en del fall vill en äldre generation kanske att barnen enbart skall få sin laglott och att resterande fördelas i enlighet med arvsordningen, det vill säga till respektive barns egna barn. I andra fall kan det finnas en önskan om att barnbarnen ska ärva lika mycket var och en.

När det sedan gäller din huvudfråga om du ska berätta om lånet till din ena son, är det min erfarenhet att det alltid är bäst att spela med öppna kort.

Scroll to Top