Kan jag använda både Cerazette och östrogenplåster?

Jag var nyligen hos gynekologen på grund av mina klimakteriebesvär. Fick östrogenplåster. Äter sedan ett antal år Cerazette för att slippa blödningar. Gynekologen var inte...

Jag var nyligen hos gynekologen på grund av mina klimakteriebesvär. Fick östrogenplåster. Äter sedan ett antal år Cerazette för att slippa blödningar. Gynekologen var inte säker på om dessa två går att kombinera. Är 50 år och för övrigt frisk. Vad säger du?

Anne-Lie

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Det går visst att kombinera östrogenplåster med Cerazette men det är inte en helt vanlig kombination. När man tar östrogentillskott i klimakteriet behöver man tillägg av någon typ av gulkroppshormon för att förhindra att livmoderslemhinnan ska blir för tjock. En tjock livmoderslemhinna ger dels besvärliga blödningar men ger också en lite risk att utveckla en livmodercancer.

Tar man tillskott med gulkroppshormon kan man dels reglera blödningarna men också helt ta bort risken för livmodercancer. Man kan ta tillskottet av gulkroppshormon på många olika sätt. Att sätta in en hormonspiral är ett väldigt bekvämt sätt att helt bli av med sina blödningar.

Man kan annars ta tabletter med gulkroppshormon under 12-14 dagar med 1 till 3 månaders mellanrum. Man får då en mensliknande blödning efter att man avslutat kuren med gulkroppshormon.

Vill man inte blöda kan man ta en tablett gulkroppshormon dagligen. Det finns fasta kombinationer av tabletter som innehåller både östrogen och gulkroppshormon så att man inte behöver ta två olika tabletter. Det finns också plåster som innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

Cerazette är ett gulkroppshormon som man vanligtvis använder som preventivmedel. Men det skulle säkert fungera bra som tillägg till östrogenbehandling i klimakteriet. Om du trivs bra med Cerazette och vill fortsätta med den för att vara blödningsfri ser jag inget hinder i detta. Hoppas också att dina klimakteriebesvär försvinner med östrogenplåstret.

Scroll to Top