Kan mina problem bero på PMS?

Jag har haft p-stav i drygt ett år. Har fått gråtattacker, ångestattacker och lite ändrat humör sedan jag fick den, men tänkte inte på PMS...

Jag har haft p-stav i drygt ett år. Har fått gråtattacker, ångestattacker och lite ändrat humör sedan jag fick den, men tänkte inte på PMS förrän för någon månad sedan då jag inte får PMS varje månad eller mildare symtom i alla fall. Men kan jag ta till exempel Femal balans eller nattljusolja fast jag har p-stav? Vill helst inte få tips att ta ut staven, då den funkar bra annars. Mina menssmärtor har försvunnit och jag har regelbunden mens.

PMS:an

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Typisk PMS, det vill säga premenstruella besvär, kommer under 10-14 dagar före mensen och försvinner under menstruationen. PMS förutsätter att man har en menstruationscykel med ägglossning vilket du sannolikt har eftersom du har regelbunden mens.

PMS beror på hormonsvängningarna i kroppen och brukar snarast bli bättre när man sätter in en p-stav eftersom hormonerna då tenderar att ligga mer stabilt, inte svänga upp och ner. Det är ju bara du själv som kan avgöra om fördelarna med p-staven, om minskade menssmärtor uppväger nackdelen med ökade humörproblem.

Vill du ändå ha p-staven kvar är det inga problem med att prova Femal balans och se om det kan förbättra situationen.

När det gäller humörbiverkningar av hormoner är det vanligt att det egentligen handlar om andra saker än förändrad hormonbalans, bara att debuten av besvären råkar sammanfalla med att man byter preventivmetod. Du skulle kunna beställa en tid hos kurator eller psykolog på din vårdcentral och försöka bena ut dina problem, kanske blir allt bättre om du får stöd av en samtalskontakt!

Scroll to Top