Vad händer med sommarstugan?

Två äldre personer gifte sig för några år sedan och båda två hade en sommarstuga varav en bortskänktes under äktenskapet. Det finns inget äktenskapsförord. Min...

Två äldre personer gifte sig för några år sedan och båda två hade en sommarstuga varav en bortskänktes under äktenskapet. Det finns inget äktenskapsförord. Min fråga är vad som händer med den kvarvarande stugan vid en eventuell skilsmässa? Spelar det någon roll om den var ärvd eller köpt? Eller hur länge äktenskapet varat?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om nu inte stugan har ärvts på det villkoret, att den ska utgöra enskild egendom i äktenskapet, ska den på samma sätt som makarnas övriga egendom ingå i en skilsmässas bodelning. Men från huvudregelns hälften/hälftendelning, det vill säga att man går ur äktenskapet lika rika eller fattiga, finns det dock undantag om denna princip skulle leda till ett uppenbart oskäligt resultat.

Vid en sådan prövning spelar omständigheter såsom deras ekonomiska förhållanden, deras samlevnadstid samt övriga omständigheter in som kan påverka att en 50/50-delning skulle anses oskälig.

När det gäller samlevnadstiden talar man om en femårstrappa, som innebär att man först efter fem års sammanlevnad skulle lägga in hela  giftorättsgodset i bodelningen. Har man enbart sammanlevt i till exempel två år är det bara två femtedelar av varderas nettogiftorättsgods som skulle delas lika.

Men eftersom det är en totalbedömning som ska ske där en mängd faktorer kan komma att vägas in vid bedömningen om för det första en skevdelning ska ske och därefter hur omfattande jämkningen ska vara, är det omöjligt att ge dig tillfredställande svar utifrån de uppgifter du har angett.

Scroll to Top