Vem ärver om jag avlider först?

Förutom våra tre barn har min man även ett utomäktenskapligt barn som han har obefintlig kontakt med. Vi har därför skrivit ett äktenskapsförord genom en...

Förutom våra tre barn har min man även ett utomäktenskapligt barn som han har obefintlig kontakt med. Vi har därför skrivit ett äktenskapsförord genom en advokatbyrå och i detta står det: “All den egendom som jag (frun) idag äger är min enskilda egendom”. Huset står och stod även då på mig. I mina föräldrars testamente står att arvet efter dem jämte avkastningen därav ska utgöra min enskilda egendom.

Vem ärver huset om jag går bort före min man? Vem ärver arvet efter mina föräldrar om jag går bort först? Vi har även noterat att i vårt testamente nämns inget om min mans utomäktenskapliga barnet, men vi vill givetvis att laglotten ska gälla.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Skulle du avlida före din man kommer han ärva all din kvarlåtenskap oberoende om denna är giftorättsgods eller enskild egendom, om ni nu inte har skrivit att era tre barn ska ärva dig före din man.

När det sedan gäller din undran vem som skulle ärva dina föräldrar, om du avlider före dem, är svaret att det skulle bli dina barn och inte din man som enligt lag skulle gå in i ditt ställe.

Slutligen har vi detta om att din makes särkullbarn inte är omnämnt i testamentet. Själv är jag av den meningen att om det är din makes önskan att detta barn ska få sin laglott utan att behöva kräva denna, bör han också uttrycka detta i testamentet.

Om ni nu kanske inte vill ändra på ert befintliga testamente eller att din make skriver ett tilläggstestamente om detta, har du själv naturligtvis alltid möjlighet att i den situationen nämna att det var din makes önskan att laglotten skulle utgå.

Scroll to Top