Hur skyddar jag min hustru?

I mina föräldrars testamente stod det att allt jag ärvde jämte avkastningen därav skulle vara min enskilda egendom. Förstår att de skrev detta för att...

I mina föräldrars testamente stod det att allt jag ärvde jämte avkastningen därav skulle vara min enskilda egendom. Förstår att de skrev detta för att skydda mig vid en eventuell skilsmässa eftersom de bland annat hade en stuga med havstomt i Bohuslän.

Men vad händer om jag skulle dö före min hustru? Jag skulle gissa att mina föräldrars önskan var att deras barnbarn skulle ärva den enskilda egendomen före min hustru, men fungerar det verkligen så? Kommer våra gemensamma barn ärva fritidshuset före min hustru och vad kan jag i så fall göra för att skydda henne?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

I de fall föräldrar vill skriva in villkor om att arvet ska utgöra deras barns enskilda egendom är det framför allt med sikte att skydda arvet för barnen vid en eventuell skilsmässa. Av erfarenhet vet jag dock att föräldrarna också många gånger därmed tror att den enskilda egendomen vid deras barns död i sin tur ska ärvas av deras barnbarn och inte av deras svärdotter/svärson.

Men har våra barn enbart gemensamma barn med sin respektive innebär arvsreglerna, att det är den efterlevande, som ärver allt inklusive den enskilda egendomen efter sin maka/make.

Finns det däremot särkullbarn till den avlidne gynnas dessa av existensen av enskild egendom i kvarlåtenskapen eftersom den efterlevande då inte kan ställa något giftorättsanspråk i denna egendom.

Scroll to Top