Jag får alltid magbesvär när jag reser?

Jag är en kvinna på 67 år som alltid drabbas av förstoppning vid miljöombyte, till exempel på semesterresor. Jag rör mig minst lika mycket på...

Jag är en kvinna på 67 år som alltid drabbas av förstoppning vid miljöombyte, till exempel på semesterresor. Jag rör mig minst lika mycket på semestern med långa promenader och dricker mycket vatten. När jag kommer hem igen tar det flera veckor innan magen fungerar normalt igen, trots att jag tar två tabletter Dukolax 5 mg cirka två gånger i veckan, ibland mer. Jag äter också fiberrik kost.

Vad kan detta bero på? Har du något bra svar på hur jag ska göra för att inte drabbas av detta under och efter varje resa? Jag älskar att resa, men den här biten är jättejobbig.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag är säker på att du delar ditt problem med många HJ läsare. När vi blir stillasittande längre tid, under till exempel långresor, så pressas tarmarna ihop och jobbar sämre. Avföringen blir då också torrare eftersom vätska sugs upp effektivare av tarmarna. Vi äter också annorlunda mat och kanske på andra tider än när vi brukar under resan och då reagerar magen på detta sätt.

Det bästa rådet jag kan ge dig är att redan en vecka före avresa öka vätskeintaget och äta rikligt med fibrer som rotfrukter och frukt. Kaffe sätter också igång tarmarbetet. Under resan är det viktigt att regelbundet resa på sig och till exempel gå runt i flygkabinen eller stanna och pausa vid bilresa. Undersökningar visar att det faktiskt bara behövs fem minuters rörelser/motion för att tarmarna ska stimuleras att komma igång igen.

Dulcolax som du använt är en effektiv medicin mot förstoppning, men man bör undvika att ta det många dagar i sträck då tarmen i så fall inte klarar sig utan preparatet.

Så det bästa sättet att njuta av semestern utan att få problem (med magen) är att förbereda även magen på resan en kortare tid före avresa. Att även förbereda magen på nya bakterier genom att ta bakterietabletter, som finns på apoteken, lite innan och under resan kan också hjälpa till att förebygga magbesvär vid resor.

Scroll to Top