Jag har problem med synen!

Det har ett par gånger hänt att bokstäverna i det jag läser försvinner, det är bara tomt och jag ser bara en enda bokstav i...

Det har ett par gånger hänt att bokstäverna i det jag läser försvinner, det är bara tomt och jag ser bara en enda bokstav i taget och måste flytta blicken från bokstav till bokstav för att läsa vidare. Ibland har det också varit blixtar i synfältet. Jag är 77 år och annars frisk, men detta oroar mig eftersom det finns släktingar som har gula fläcken och nästan är blinda.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det är svårt att säkert veta vad dina symptom talar för, men en skada på näthinnan måste uteslutas. Det är inte omöjligt att det är problem med gula fläcken och min rekommendation till dig är att snarast ta kontakt med din vårdcentral så att du får en remiss till ögonläkare.

Om man har sjukdom i gula fläcken ser man suddiga fläckar och att raka linjer kan bli krokiga. En specialvariant av sjukdom i gula fläcken är den så kallade våta formen av åldersförändringar i gula fläcken. Just den uppkommer relativt snabbt, inom några veckor, men det positiva är att den kan behandlas om den upptäcks i tid.

Scroll to Top