Hur ska ringen användas?

Snälla doktorn. Jag har en fråga. Är 80 år gammal och var hos gynekologen nyligen för jag hade besvär med irritation i underlivet. Fick recept...

Snälla doktorn. Jag har en fråga. Är 80 år gammal och var hos gynekologen nyligen för jag hade besvär med irritation i underlivet. Fick recept på något jag skulle använda för att göra det bättre. När jag kom till apoteket för att hämta ut min medicin var det en ring jag fick. Mig veterligen används ring vid framfall och doktorn sa inget om att jag hade framfall. Vad ska jag göra? Jag vet inte riktigt hur jag ska använda den?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det finns två olika sorters ringar. Dels finns det ringar man använder vid framfall. De prövas ut av gynekologen så man får rätt storlek.

Sedan finns det en ring som innehåller svagt östrogen och som används vid torra sköra slemhinnor i klimakteriet. Den heter Oestring och är mindre än de ringar man använder vid framfall.

Man kan peta in den här ringen själv. Det spelar ingen roll hur man för in den bara den kommer tillräckligt långt in. Den lägger sig sedan till rätta beroende på hur slidan ser ut. Man känner inte alls av ringen utan den bara sitter på plats och utsöndrar precis så mycket östrogen som behövs för att slemhinnorna ska bli fina.

De andra varianterna av lokal östrogenbehandling innebär att man ska komma ihåg att ta ett slidpiller, vaginaltablett eller vaginalkräm två gånger per vecka.

Fördelen med Oestring är att man har den i tre månader. Man tar sedan ut den och sätter in en ny.

Det är en mycket bra och effektiv behandling. Pröva om du kan sätta in den själv. Annars kan du vända dig till din vårdcentral där någon av sköterskorna kan visa dig hur man använder den och säkert hjälpa dig var tredje månad om du inte vill göra det själv.

Tänker du att det är bättre med slidpiller kan du bara höra av dig till din gynekolog eller till din husläkare och få något annat preparat utskrivet.

Scroll to Top