Jag är rädd att förlora mitt hus!

När min make avled 2009 hade vi ett testamente som sa att jag skulle ärva allt utom vår dotters laglott. Det var onekligen chockartat att...

När min make avled 2009 hade vi ett testamente som sa att jag skulle ärva allt utom vår dotters laglott. Det var onekligen chockartat att bankens testamente gjorde att jag inte ärvde allt, vilket jag annars skulle ha gjort om vi inte hade skrivit detta. Istället för att ärva allt ärvde jag bara hälften eftersom testamentet sa att jag skulle ärva allt utom vår dotters laglott.

Nu hade detta ingen större praktisk betydelse eftersom min dotter inte vill ta ut sin laglott och att jag därför därmed kunde bo kvar i huset som jag är ensam ägare till. Men när min dotter avled i cancer i somras, hamnade jag dock i en helt annan situation.

Min dotters make, som nu ärver allt, säger att alla mina tillgångar och skulder och det som fortfarande står i min makes namn ska med i min dotters bouppteckning eftersom hon ägde en fjärdedel av detta. Dessutom tycker han att jag ska lösa ut honom från huset och övrigt eftersom han annars kommer få svårt att klara av sina huslån nu när han måste förlita sig på bara en inkomst.

Vill för allt i världen inte behöva sälja villan och flytta till ett område där jag inte känner någon! Har du något råd och kan jag neka att lösa ut honom?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Om din svärson nu verkligen envisas med att vill bli utlöst är detta inget som du kan sätta dig på tvären emot. Enligt huvudregeln och om det inte finns någon enskild egendom i ert äktenskap skulle du vid bodelningen först få hälften av det du nu har såsom din giftorättsandel och sedan skulle du av den andra hälften, det vill säga arvet efter din man, tillskiftas hälften. Du skulle därmed sitta kvar med tre fjärdededelar och resterande fjärdededel, din dotters laglott, skulle din svärson tillskiftas.

Detta var huvudregeln! Men finns en huvudregel finns det också undantagsregler och framför allt är det en som jag tycker du ska åberopa.

Du skriver att du är ensam ägare till huset och jag skulle då också gissa att du också var betydligt mer förmögen än vad din make var, vilket också är en förutsättning för undantagsregelns tillämpning.

Enligt denna har du rätt att vid bodelningen begära att du vill behålla allt ditt giftorättsgods såsom din andel och eftersom du vid din makes död var ensam ägare till huset skulle detta kunna medföra att du därför skulle få behålla betydligt mer än bara hälften.

Det finns all anledning att du går igenom din situation med en familjerättsjurist så att du vet vad du har att förhålla dig till framöver.

Scroll to Top