Vad betyder det juridiska?

När min far avled hade han skrivit ett testamente i vilket det stod att det jag ärvde av honom inte skulle omfattas av rådighetsinskränkningar enligt...

När min far avled hade han skrivit ett testamente i vilket det stod att det jag ärvde av honom inte skulle omfattas av rådighetsinskränkningar enligt bestämmelserna i Lagen om sambors gemensamma hem. Uttrycket rådighetsinskränkningar känns gammalt och är inget som jag förstår mig på och jag vet inte ens om detta innebär ett plus eller ett minus för mig. Kan du reda ut detta för mig är du snäll.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Tyvärr är det juridiska språket inte alltid så lättsmält, men om vi går igenom principen för sambor, när det gäller det de äger tillsammans eller äger var och en för sig.

Äger samborna något gemensamt uttrycker samäganderättslagen det vi kan uppleva som naturligt, det vill säga att ingen av dem kan förfoga över egendomen som till exempel sälja, ge bort, pantsätta och så vidare utan den andres samtycke.

Men äger en av samborna egendomen ensam är huvudregeln den att denne helt själv bestämmer däröver. När det gäller viss slags egendom har lagstiftaren dock försökt skydda den andra parten i ett samboförhållande genom att uppsätta ett samtyckeskrav vid vissa åtgärder såsom till exempel uthyrning, försäljning, inteckning, pantsättning av bostad, fast egendom/tomträtt, bostadsrätt eller bohag om det var så att denna egendom skulle ingå i en bodelning vid en separation.

Men även annan egendom såsom en bostad, som den andre parten kan få övertaganderätt till, omfattas av samtyckeskravet.

Din far har alltså med sin skrivning i sitt testamente sett till att du inte skulle bli bunden av dessa inskränkningar i handhavandet av arvet efter honom när det gäller viss egendom.

Scroll to Top