Min son blir jämt sjuk!

Jag är en orolig mamma till en 17-åring som nästan alltid har någon infektion. Är det inte förkylning så är det magvirus eller feber. Skolan...

Jag är en orolig mamma till en 17-åring som nästan alltid har någon infektion. Är det inte förkylning så är det magvirus eller feber. Skolan blir lidande när han inte har ork eller måste vara hemma. VI är väldigt oroade för det krävs så mycket av skolan idag.

Han har en två år äldre syster som aldrig varit sjuk så mycket. Han verkar trivas och är hälsosam. Tränar hockey fyra gånger i veckan. Finns det något vi kan pröva för att minska risken att få infektioner? Vitamintillskott?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Din fråga är inte enkel men ändå något som forskarna försöker ta reda på. Hur starkt vårt immunförsvar är varierar med till exempel med ålder, våra gener, det vill säga ärftlighet, och sannolikt även hur vi lever i övrigt, även om det sistnämnda är svårt att bevisa. Därför är det svårt för mig att ge din son bestämda råd, men det verkar ändå finnas en del faktorer som går att påverka har betydelse för att stärka immunförsvaret och göra oss mindre mottagliga för infektioner.

Det som särskilt verkar ha betydelse är att inte röka, lagom men regelbunden motion, det vill säga inte överträning utan låta kroppen vila varannan dag, tillräckligt med regelbunden sömn (minst sex timmar men högst nio timmars ostörd sömn), äta mycket frukt, grönsaker och fullkorn samt äta mindre av mättade fetter. Normal kroppsvikt och att undvika större alkoholmängder optimerar också immunförsvaret. I skolmiljö är det ofrånkomligt att stöta på virus och bakterier och det är viktigt att ha noggrann handhygien innan man äter och att undvika att peta sig i näsa eller ögon.

Psykisk stress som höjer stresshormonet kortisol i kroppen kan verka hämmande på immunförsvaret, Stress i skolan kan vara påfrestande och att hitta metoder för avkoppling, till exempel yoga kan jag rekommendera. En stunds vila utan aktivitet när han kommer hem från skolan gör gott!

Även om vi inte påverkas lika mycket av fysisk stress, hård fysisk ansträngning, så ska man inte träna de första dagarna när man är förkyld och detta gäller särskilt om man har feber. Då behöver kroppen koncentrera sig på infektionsbekämpning och man blir frisk snabbare. Det kan vara psykologiskt svårt att hoppa över träningspass men lönar sig i längden! Vanlig fysisk ansträngning som promenader har inte denna negativa effekt.

Dåligt kontrollerad astma, allergi eller diabetes innebär också en ökad infektionsrisk. Ofta återkommande förkylningar kan bero på kvalster- eller mögelallergi som man inte känner till och som gör att virus och bakterier lättare kan fastna i luftvägarna.

Det finns många vitamin- och kosttillskott att köpa som utlovar att immunförsvaret stärkts. Tyvärr är det så att det är väldigt lite studerat vad tillskott av enskilda vitaminer och mineraler kan göra för immunförsvaret. Jag tänkte ändå kommentera vad man känner till vetenskapligt om de olika produkter som förekommer.

Vitamin A-brist påverkar immunförsvarets celler att arbeta mindre effektivt men detta är mycket sällsynt i vårt samhälleoch tillskott av A-vitamin till de som inte har brist tycks inte heller stärka immunförsvaret. Vitamin B2 och B6 verkar i studier kunna stärka immunförsvaret men i vilka doser är svårt att avgöra. För mycket av vitamin B6 tycks dessutom kunna öka risken för cancer.

Trots att det finns en allmän uppfattning om att vitamin C stärker immunförsvaret har man inte på ett säkert sätt vetenskapligt kunnat bevisa detta. D-vitamin har visats ha effekt mot särskilda bakterier som tuberkulos men man vet inte hur tillskott av D-vitamin påverkar immunförsvaret mot andra bakterier.

Vitamin E tycks ha en viss positiv effekt att stärka immunförsvaret hos äldre liksom Zink-tillskott. För mycket Zink (mer än 25 mg per dag) verkar istället hämma immunförsvaret.

Scroll to Top