Vad beror min nedstämdhet på?

Jag är 35 år gammal och fick för ett år sen “tillbaka” mensen efter ett långt uppehåll på grund av ätstörningar. Sedan ett halvår är...

Jag är 35 år gammal och fick för ett år sen “tillbaka” mensen efter ett långt uppehåll på grund av ätstörningar. Sedan ett halvår är den helt regelbunden och jag har skrivit ner alla datum med mera.

Dock har jag märkt att jag blir rejält nedstämd från mensens första dag fram till ägglossning ungefär. Överallt där jag läser sägs det att det är vanligt med nedstämdhet/PMS efter ägglossning, men aldrig före. Veckorna innan mens mår jag som en prinsessa, men efter känns allt helt svart, jag känner oro, är ledsen och retlig.

Finns det någon förklaring till detta eller är det bara jag som är konstig?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Jag har aldrig hör talas om hormonellt beroende humörsvängningar som skulle komma i första halvan av menstruationscykeln.

Du har bara haft din mens regelbundet under sex månader så frågan blir om det handlar om slumpen att dina perioder med nedstämdhet bara råkat komma just vid och efter mens?

Tänker du att din nedstämdhet säkert beror på dina hormonella svängningar kan du pröva att förändra och jämna ut hormonerna med kombinerade p-piller som du försöker ta i så långa perioder det går utan uppehåll.

Får man av någon anledning inte använda sig av östrogen som finns i vanliga kombinerade p-piller kan man pröva med gulkroppshormoner i stället. Det finns många olika sätt att tillföra gulkroppshormon som hormonspiral, mellandoserade p-piller, p-stav eller p-spruta.

Om besvären beror på hormonella svängningar i menstruationscykeln kommer symptomen att lindras när man gör hormonnivåerna mer jämna.

Om din nedstämdhet är så uttalad att du känner att du behöver hjälp tycker jag du ska vända dig både till din vårdcentral för att få kontakt med en kurator eller psykolog för stöd och samtidigt till din gynekolog för att diskutera hur man skulle kunna förändra dina hormonsvängningar.

Dock kan man inte kalla det du beskriver för PMS eftersom just det begreppet står för symptom som kommer före mensen.

PMS är förkortning av Premenstruellt syndrom och “pre” betyder “före” på latin och “syndrom” betecknar en bestämd kombination av symtom som tenderar att komma tillsammans. Men man kan så klart kalla dina besvär PMS-liknande!

Scroll to Top