Hur ska jag göra för att kunna få sova?

Jag vaknar nästan varje natt någon gång mellan 02.30-3.00 och kan verkligen inte somna om och det här är något jag måste få hjälp med...

Jag vaknar nästan varje natt någon gång mellan 02.30-3.00 och kan verkligen inte somna om och det här är något jag måste få hjälp med för det gör mig snart vansinnig.

Varje natt är det samma sak. Jag lägger mig runt klockan 21 och somnar nästan direkt. Är ju så klart helt slut efter natten innan. Och sedan, varje natt, vaknar jag. Jag läser, försöker somna, försöker slappna av, tar något att dricka, går på toa, men somnar sällan om förrän runt 05.00-06.00 och då är det ju inte långt kvar tills jag ska stiga upp.

När klockan ringer på morgonen är jag som i dvala och vill bara fortsätta sova, men då går det ju inte för jag jobbar och måste ju komma iväg. Jag klarar mitt jobb, konstigt nog, och mår rätt okej på dagen men är sedan helt slut på kvällen.

Jag har testat sömntabletter men mår rätt dåligt av dem så det känns inte som en lösning. Vad kan jag göra. Tankarna på allt som sömnbrist kan leda till håller på att skrämma ihjäl mig…

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Normalt behöver en vuxen människa mellan sex-nio timmars sömn per dygn. Hur mycket just du behöver avgörs bäst utifrån om du är pigg och fungerar bra dagtid. Gör du det sover du sannolikt tillräckligt mycket.

Sömnen passerar under natten flera olika stadier av ytligare och djupare sömn och de flesta vaknar upp ett par gånger per natt, men somnar om så snabbt att de inte minns att de varit vakna.

Du skriver att du sover ungefär mellan 21.30–03.00 och sedan 06.00-07.00. Det betyder att du sover cirka 6,5 timmar. Eftersom du tycks fungera bra på dagen och inte är särskilt trött kan man gissa att du troligtvis inte behöver mer sömn än den du faktiskt får. Däremot skulle du nog både vilja och uppleva en ökad tillfredsställelse om du fick den i ett svep och slapp ligga vaken mitt i natten.

Att du vaknar vid 2-3-tiden kan handla om att du då passerar ett ytligt sömnstadie och vaknar till ordentligt eftersom du är ganska utsövd, du har ju sovit 5,5 timmar då vilket ju är så gott som allt vad du behöver för en natt. Kroppen är tillräckligt utvilad för att vakna men inte trött nog för att somna om.

Hade du varit tröttare vid den passagen hade du troligen somnat om snabbare. På kvällen kommer däremot din trötthet för du har ju i stort sett varit vaken sedan klockan 03.00, så det är inte så konstigt att du gärna vill gå och lägga dig tidigt. Problemet är bara att du på det sättet håller liv i den onda cirkeln där du somnar tidigt, är relativt utsövd mitt i natten och ligger vaken för att nästa kväll vara trött igen.

Mitt tips till dig är därför att du nu försöker bryta detta mönster genom att skjuta på din läggtid, det vill säga gå och lägga dig senare. Det kommer kännas svårt i början, men om du försöker hålla dig vaken till ca 22.30-23.00 tror jag att chansen att du ska sova hela natten ökar.

Om du ändå vaknar på natten så är en rekommendation att stiga upp och invänta sömnen på en annan plats, till exempel i en soffa eller en skön fåtölj. Där kan du läsa, lösa korsord, handarbeta, lyssna på radio eller göra något annat lugnt och avkopplande. När du känner att du är så trött att du snart somnar går du tillbaka till sängen. Detta gör du för att sängen ska bli en plats förknippad med sömn och inte med vakenhet. Kom då också ihåg att den här vilostunden i sig är återhämtande för kroppen.

Några råd som också är viktiga när det gäller sömn och som du kanske redan testat men som ändå bör nämnas, är att sovrummet bör vara tyst, mörkt och svalt. Likaså bör man undvika kaffe och te eller andra uppiggande eller vätskedrivande drycker på kvällen.

Motion dagtid är gynnsamt för sömnen liksom fasta kvällsrutiner och en stund av nedvarvning innan sänggåendet. Genom att göra så underlättar man för en god och utvilande sömn som ger kroppen god återhämtning.

Vill du läsa mer om sömn och vad du kan göra för att sova bättre tycker jag att du ska läsa boken “Sov Gott!” av Susanna Järnelöv.

Scroll to Top