Vad händer med min enskilda egendom?

Min man och jag bor på en jord- och skogsfastighet som jag ärvde innan vi gifte oss och som står i mitt namn. Då min...

Min man och jag bor på en jord- och skogsfastighet som jag ärvde innan vi gifte oss och som står i mitt namn. Då min man förutom vår son även har två döttrar från tidigare äktenskap har vi dels ett äktenskapsförord där fastigheten och dess avkastning är min enskilda egendom samt ett testamente där jag ärver min man med full äganderätt och att vår son i slutänden ska ärva allt efter oss.

Vet att särkullbarn har rätt att få sin laglott men ingår mina skogskonton och de pengar som kommit in på “vanliga” konton från skogsaffärer och efter avslut på skogskonton och mitt privata pensionssparande (skogspengar), när man räknar ut laglotten? Om jag köper till exempel en bil för dessa pengar, är den då “min” eller ingår den i laglotten?

Då jag kommer att få en låg pension eftersom jag har varit hemma med sonen är det viktigt för mig att få veta detta och vara beredd om något händer min man.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När det gäller enskild egendom är principen den att det som det som ersätter din enskilda egendom även fortsättningsvis utgör din enskilda egendom. Har inte annat avtalats eller sagts i villkoret sker detta alltså med automatik. Men när det gäller avkastningen av enskild egendom saknas den automatiken. Här krävs istället att detta måste ha utryckts i äktenskapsförordet, gåvobrevet eller testamentet.

Scroll to Top