Vågar jag dricka alkohol igen?

Jag undrar om det är farligt att dricka alkohol om man haft hepatit C? Jag har behandlats med medicin och blivit fri från det hemska...

Jag undrar om det är farligt att dricka alkohol om man haft hepatit C? Jag har behandlats med medicin och blivit fri från det hemska viruset för sju månader sedan. Jag har inte vågat smaka på alkohol efter det. Jag har inte druckit mycket alkohol innan heller men är rädd att levern kan vara känslig efter behandlingen. Kan du ge mig något råd?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Senaste åren har det kommit allt mer effektiv behandling av hepatit C, det vill säga gulsotsvirus som kan orsaka skrumplever och jag vill gratulera dig till en lyckosam behandling som gjort dig frisk!

Om man har en leversjukdom är det aldrig bra att dricka alkohol. Om du trots allt inte haft någon påvisbar skada på din lever av hepatit viruset bedömer jag inte att det är farligt för dig att dricka alkohol i måttliga mängder. Om du har en leverskada av viruset ska du rådgöra med din läkare innan du dricker alkohol. Troligen kommer din läkare då rekommendera att du väntar med att använda alkohol tills dess att levern bevisligen återhämtat sig efter infektionen.

Scroll to Top