Hur går det med barnbarnens arv?

Jag är ogift och har en son och fyra barnbarn samt äger en bostadsrätt. När jag dör ärver min son mig. Nu undrar jag hur...

Jag är ogift och har en son och fyra barnbarn samt äger en bostadsrätt. När jag dör ärver min son mig. Nu undrar jag hur det går med barnbarnens arv efter sin pappa den dag han dör? Min son är gift men inte med barnbarnens mamma.

Jag är inte emot att sonhustrun ärver men heller inte att mina barnbarn blir utan arv efter sin pappa. Måste jag skriva ett testamente där det står att det min son ärver ska vara enskild egendom? Kan jag skriva att sonhustrun ska ha en femtedel och de fyra barnbarnen var sin femtedel? Jag bekymrar mig över detta.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det går alldeles utmärkt att du i ett testamente skriver att bostadsrätten skall utgöra din sons enskilda egendom samt att denna sedan vid hans död skall fördelas mellan din svärdotter och dina fyra barnbarn på det sätt du har angett.

Effekten av att din son ärver bostadsrätten såsom enskild egendom blir att denna undandras bodelningen av giftorättsgodset mellan dina barnbarn och din svärdotter för att istället omgående ingå i kvarlåtenskapen efter din son och att din svärdotter därigenom inte får någon del i denna.

Men detta att du även funderar på att i testamentet bestämma hur bostadsrätten skall fördelas efter din sons död medför även att man kan säga att din son inte ärver bostadsrätten med full äganderätt utan att han har denna med något som kan liknas vid en slags nyttjanderätt. Detta medför vissa begränsningar för honom och därför finns det skäl för att du tar hjälp av en familjerättsjurist med spetskompetens inom “testamentsskrivning”.

Scroll to Top