Jag har obehagliga urinträngningar

De sista två månaderna har jag fått obehagliga urinträngningar. Gick till vårdcentralen och de sa att jag hade en urinvägsinfektion med blod i urinen. Fick...

De sista två månaderna har jag fått obehagliga urinträngningar. Gick till vårdcentralen och de sa att jag hade en urinvägsinfektion med blod i urinen. Fick penicillin men det blev inte bättre. Sökte igen och fick annat penicillin men det blev inte mycket bättre nu heller. Denna gång skickades det en urinodling som inte visade någon växt av bakterier i urinen.

Under tiden beställde jag tid hos min gynekolog och fick komma till snabbt. Gynekologundersökningen var helt normal. Ordinerades lokalbehandling med östrogen och det har jag tagit de sista veckorna men har inte känt någon skillnad.

Vad ska jag göra? Vad kan det vara? Har inte tidigare haft urinläckage men nu när trängningarna kommer kan jag inte hålla emot, väldigt obehagligt! Måste använda trosskydd hela tiden.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Om man har plötsligt påkommande urinträngningar med blod i urinen men inga bakterier måste man göra en urinvägsutredning med cystoskopi då man tittar in i blåsan och en röntgen av njurarna.

Det skulle kunna vara en ytligt växande tumör i urinblåsans slemhinna. Denna kan hyvlas bort via cystoskopi, det vill säga via ett rör man för in genom urinröret så det behövs vanligtvis ingen större operation.

Det är bra att du gjort en gynekologisk kontroll, det bör man alltid göra vid de här symptomen. Det man i första hand då vill utesluta är en cysta eller tumör på äggstockarna som trycker mot urinblåsan och ger urinträngningar.

Det kan naturligtvis också vara så enkelt som att du faktiskt hade en urinvägsinfektion från början och denna har gett ett irritationstillstånd i blåsan som kommer att ge sig efter hand.

Men det är viktigt att du kontaktar vårdcentralen för att få en utredning gjord så att mer allvarliga sjukdomar från urinvägarna kan uteslutas!

Scroll to Top