Vad händer om vi separerar?

Min sambo och jag har levt ihop i mer än åtta år och saknar barn. När vi träffades hade han skulder på flera hundra tusen...

Min sambo och jag har levt ihop i mer än åtta år och saknar barn. När vi träffades hade han skulder på flera hundra tusen kronor vilka hans inkomster till största delen har gått till för att betala. Detta har han skött ordentligt under åren, men det har också inneburit att det är mina inkomster som har gått till inköpet av en villa som står i mitt namn och enbart har betalats av mig. Till största delen kvarstår dock fortfarande hans skulder.

Tyvärr verkar det nu som om vårt förhållande börjar krackelera och jag har därför börjat bekymra mig vad som kan hända framöver. Min fråga är om jag kan bli betalningsskyldig vid en separation för hans skulder på grund av att vi inte har avtalat bort sambolagen?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Även om du inte kan bli betalningsskyldig för hans skulder kan dessa indirekt komma att påverka själva bodelningen om han nu skulle begära en sådan. Principen är nämligen den att innan ni tillför den enligt sambolagen bodelningsbara egendomen, som du till största delen tycks ha stått för, får ni med era respektive övriga egendom undanta så mycken egendom, så att den täcker era respektive skulder som inte är hänförbara till bodelningsbar egendom.

Skulle någon av er då inte med sin “privata” egendom kunna täcka sina “privata” skulder, får denne av sin bodelningsbara egendom tillskjuta så mycket därav så att fullständig täckning uppnås. Det kan med andra ord vara osäkert om din sambo över huvud taget har någon bodelningsbar egendom att tillföra den eventuella bodelningen.

Med tanke på att du har köpt villan under er samlevnad och kanske också annat lösöre för ett gemensamt brukande, är det säkerligen så att det är du som vid en sambobodelning blir den största förloraren rent ekonomiskt. Men i ditt fall vill jag mena att det dock finns goda chanser till att frångå en likadelning på grund av att detta skulle ses som oskäligt och att du därför skulle få behålla mer av din bodelningsbara egendom.

Scroll to Top