Hur ska jag göra julen bra för familjen?

Jag skriver redan nu och hoppas på att få ett gott råd inför julhelgen även om det är ett tag kvar. Min familj består av...

Jag skriver redan nu och hoppas på att få ett gott råd inför julhelgen även om det är ett tag kvar. Min familj består av min man, hans tonårsdotter sen ett tidigare äktenskap och våra två gemensamma små barn. Min man har inga föräldrar i livet, de omkom i en bilolycka när han vara ganska ung, och mina föräldrar är skilda sedan jag var liten och omgifta på var sitt håll.

För mig är julen viktig. Jag tycker om den på en massa sätt, det är ett tillfälle att få umgås med familjen, att få pyssla och fixa mysigt, lysa upp decembermörkret som annars är rätt dystert och äta mat som jag faktiskt tycker är riktigt god. Presentdelen är kanske egentligen onödig men jag gillar att sätta igång tidigt och planera vad jag ska ge till alla så att det blir helt rätt sak till var och en. Jag skriver listor, surfar runt, går i butiker och lägger verkligen ner tid på det hela och gläds så åt att se de andras reaktioner när de öppnar sina presenter.

När jag var barn var jularna rätt jobbiga eftersom mina föräldrar var skilda. Det var mycket åkande mellan olika familjer och en ständig känsla av att inte räcka till för alla. Nu vill jag så gärna ge mina barn julminnen som är sådana som jag själv önskat mig. Kanske är det fånigt, men sådana där riktiga Fanny och Alexander-jular är min dröm.

Problemet är att min man är helt ointresserad. Eller ointresserad är kanske inte rätt ord. Eftersom hans föräldrar är döda väcker det mycket minnen och sorg till liv när julen närmar sig, så han vill helst att vi packar våra väskor och reser utomlands och struntar i hela grejen. När jag håller på med mitt presentplanerande blir han nästan provocerad och vill inte alls vara delaktig.

Jag förstår honom på sätt och vis och jag tycker det är ledsamt att julen är så svår för honom samtidigt som han ju är pappa till mina barn och viktig i deras upplevelse av julen. Om jag ger efter för hans önskan får mina barn inte de jular jag önskar dem, men om jag tvingar honom att vara med på mina juldrömmar får de å andra sidan en ganska ledsen pappa. Jag vet varken ut eller in och hoppas verkligen att jag kan få ett gott råd för hur jag ska göra? 

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Det låter som att du befinner dig i ett dilemma. En del i det hela handlar om dina egna erfarenheter av julen kontra hur du gärna skulle velat att det var och nu som vuxen faktiskt kan försöka se till att det blir. En annan del är din önskan om vad dina barn ska få med sig från sin barndom. Och den tredje delen handlar om din man, barnens pappa, och hans sorg över sina bortgångna föräldrar som väcks till liv i samband med julfirandet. Det är många starka och i vissa avseenden motstridiga önskningar, känslor och behov som blir svåra för er att förena vid ett och samma tillfälle.

Jag tänker mig att en kompromiss kanske skulle kunna vara en lösning för er. Att ni helt enkelt firar varannan jul på ditt sätt och varannan på din mans sätt. På så sätt får ni båda era önskningar uppfyllda vartannat år men bjuder också den andre på att få det så som han/hon önskar vartannat år. Och era barn får uppleva olika sorters julfiranden.

Du vill gärna ge dem de drömmar du inte fick uppfyllda, men det kan vara lätt som förälder att glömma bort att de egna drömmarna inte nödvändigtvis behöver vara de enda rätta för ens barn. Om ni beslutar er för att turas om att få bestämma firandet varannan jul tänker jag mig att era barn inte bara får möjligheten att fira två helt olika sorters jular med allt vad det innebär av intryck och erfarenheter och därmed också möjlighet att välja för egen del när de blir större.

Dessutom lär ni dem den viktiga konsten att visa hänsyn till andra och att kompromissa, något som är oändligt viktigt för barn att kunna för sina framtida liv och en fin gåva att tidigt i livet få lära av sina föräldrar.

Scroll to Top