Försämrar medlet mitt glaukom?

Jag har ätit Helaflex för ryggsmärtor i cirka två år. Jag tar ögondroppar Xalatan på kvällen mot glaukom sedan fyra år. Nu har mitt glaukom...

Jag har ätit Helaflex för ryggsmärtor i cirka två år. Jag tar ögondroppar Xalatan på kvällen mot glaukom sedan fyra år. Nu har mitt glaukom förvärrats så jag måste dessutom ta en droppe Timosan varje morgon. För närvarande tar jag inte Helaflex på grund av oro/försiktighet. Finns något samband mellan glaukom och Helaflex?

Ma­Ha

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Helaflex (djävulsklo) är ett traditionellt växtbaserat läkemedel, godkänt av Läkemedelsverket, för lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros). Kunskapen kring ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet från långvarig användning, och normalt inte på vetenskapliga studier. Jag har sökt men inte hittat några vetenskapliga studier som har undersökt ett eventuellt samband mellan Helaflex och glaukom. Så det är med stor sannolikhet inte studerat.

Det är omöjligt att säga om ditt glaukom hade blivit sämre även om du inte hade tagit Helaflex. Om det hade funnits vetenskapliga studier hade vi kanske kunnat besvara även denna fråga.

Detta exempel illustrerar på ett bra sätt problemen med kosttillskott och naturmedel – frånvaron av studier och kunskap. Det blir mycket spekulation och antaganden istället för svar.

Scroll to Top