Är salvan allergiframkallande?

Jag är allergisk mot björkpollen sedan många år och tar då Clarityn. De senaste åren har jag fått allergiska besvär av gräs och blommor under...

Jag är allergisk mot björkpollen sedan många år och tar då Clarityn. De senaste åren har jag fått allergiska besvär av gräs och blommor under sommaren och röda nässelutslag av förkylningsmedlet Kan Jang. Jag använder salva som innehåller Tea Tree Oil och Ringblomma. Kan det verka allergiframkallande?

Allergi

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Ja, det är inte alls omöjligt att dina ökande besvär har orsakats av de preparat du räknar upp. Är du allergisk från början kan det utvecklas med åren. Många kosttillskott och naturmedel innehåller pollen och växtextrakt som kroppen kan reagera på så att du blir allergisk mot fler saker.

I Fass-texten för Kan Jang står det exempelvis att du inte ska använda Kan Jang om du är allergisk mot Echinacea purpurea (röd solhatt) eller mot andra korgblommiga växter, till exempel prästkrage, maskros, kamomill, malört eller gråbo; ett gräs som du kanske är allergisk mot.

Enligt en studie som publicerades i Läkartidningen 2011 kan Tea Tree Oil orsaka kontaktallergi dels genom direkt applicering på huden, dels via luftburna partiklar.

Därför är det ett gott råd att vara försiktig med “naturmedel” om du är allergisk från början. Apoteken har ofta bra produkter om du är allergisk eller överkänslig.

Scroll to Top