Vad händer om min make dör?

Vi är ett gift par, 70+, med barn sedan tidigare men inga gemensamma barn. Vi bor i en villa som min make köpte vid sin...

Vi är ett gift par, 70+, med barn sedan tidigare men inga gemensamma barn. Vi bor i en villa som min make köpte vid sin tidigare skilsmässa och som han står som ensam ägare till. Han har ett sparkapital och fonder och jag har enbart min pension, men inget sparande. Vi har inte skrivit testamente eller äktenskapsförord.

Hur blir det med mig om min make skulle avlida, får jag någon ekonomisk del i hus och förmögenhet eller blir jag bara ställd “på gatan”?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Du använder uttrycket “ställd på gatan” och det är säkerligen så många i din situation, där det saknas gemensamma barn men den andre har så kallade särkullbarn, känner det när de läser mina rader nedan.

När det saknas testamente är en förutsättning för att man som gift ska få ärva den andre att denne antingen helt saknar barn eller att det finns gemensamt barn som man enligt lag ärver före.

I din situation saknar du därför helt arvsrätt efter din man vars barn istället ärver hela kvarlåtenskapen. Däremot kommer du på grund av giftorättsbestämmelserna vid bodelningen med särkullbarnen erhålla hälften av din och din makes sammantagna nettoförmögenhet såsom din giftorättshälft. Om detta är tillräckligt för att du ska kunna lösa ut barnen från huset eller inte kan jag inte avgöra med ledning utav dina rader. 

Scroll to Top