Jag blir stressad av allt!

Jag har en tendens att stressa upp mig och oro mig inför saker på ett sätt som är riktigt jobbigt. Om jag ska ha en...

Jag har en tendens att stressa upp mig och oro mig inför saker på ett sätt som är riktigt jobbigt. Om jag ska ha en bjudning kan jag bli jättestressad över allt ifrån att jag bjudit för många och att de kommer tycka att det blir opersonligt till vilken mat jag ska bjuda på och när jag ska hinna förbereda allt. Jag kan ligga vaken på nätterna och planera hur jag ska göra för att det ska bli bra och sen är jag helt slut på dagen. Ibland går det så långt att jag helst vill ställa in hela festen för att slippa.

Ska jag på en resa så oroar jag mig över vad jag ska packa, om det kommer rymmas i väskan, om jag har allt för alla eventualiteter. Jag skriver listor och sedan nya listor och blir aldrig helt nöjd. Tankarna på att vilja dra mig ut finns där också, kanske skulle jag stanna hemma istället. Väl på resmålet har det nog faktiskt aldrig hänt att jag haft helt fel saker med mig, så uppenbarligen kan jag packa, men det räcker inte för att jag ska lugna ner mig inför nästa resa.

Att göra alla val som man nu tvingas till i vardagen, som telefonabonnemang och elleverantör är också väldigt jobbigt. Jag vill göra rätt val och ta hänsyn till ekonomi, miljö och annat så varje sådant val blir en så omfattande och tidskrävande process att jag längtar tillbaka till den gamla goda tiden utan valfrihet. Det känns som att jag alltid har något att oroa mig för, är det inte det ena så är det det andra.

Och egentligen tycker jag att jag överdriver. Det finns ingen anledning att oroa sig eller ta saker på så stort allvar, jag skulle ju må så mycket bättre om jag tog saker lite enklare och litade på att det löser sig. Men att ta saker med den berömda klacksparken tycks inte vara min grej, jag klarar det tyvärr sällan. Finns det något jag kan göra för att bli lite lugnare?

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Du beskriver ett dilemma som du delar med många även om det kanske inte är något man gärna talar så mycket om, överdriven och i de flesta fall obefogad oro. Oron ställer kanske inte till så mycket problem om man ser till det verkliga resultatet, du har dina bjudningar, åker på dina resor med adekvat packning och, gissar jag, har både el och telefon i hemmet.

Problemet är all den kraft oron tar i form av grubblerier men också, som i ditt fall, sömnlöshet. Andra vanliga konsekvenser är bland annat huvudvärk, minskad matlust och koncentrationsproblem. Så, vad kan man då göra?

Det första steget är att, som du, ha insikt i att den oro och stress man känner är obefogad, att man förvisso är orolig men att oron inte “har rätt”. Nästa steg är att fundera över vilka beteenden man ägnar dig åt som eventuellt bidrar till oron och att försöka minska dem. Du skriver många packlistor inför att resa. Jag gissar att du skriver dem när oron är stark och att de bidrar till en för stunden minskad oro. Packlistor är inte fel i sig, men när listskrivandet blir ett sätt att tillfälligt lindra oro är risken att det snarast vidmakthåller oron.

Vad skulle hända om du inför nästa resa skriver en lista och om oron och därmed lusten att skriva en ny lista sedan kommer så resonera med dig själv och påminn dig om att du är orolig och att det är oron som är ditt problem, inte din packning?

Om du lyckas med det tror jag att du efter en stund noterar att oron ger vika ändå, utan nytt listskrivande. Kanske går det till och med. lite snabbare än du trott. Då har du lärt dig något nytt; att oron bäst lindras genom att du accepterar den men inte låter den styra dig.

På liknande sätt kan du göra när du ska göra val av den typ du beskriver. Bestäm dig för att konstatera din oro men trots den korta ner beslutsprocessen, kanske till max 30 minuter. Då slutar du styras av oro och ger dig chansen att lära dig något nytt; att du kan trotsa oron och fatta snabba beslut.

Vill du ha mer hjälp att jobba på detta sätt så kan kognitiv beteendeterapi, KBT, vara aktuellt för dig då metoden visat goda behandlingsresultat vid den här typen av oro. På www.kbt.nu kan du söka en terapeut. 

Scroll to Top