Kan mitt barnbarn bli friskt?

Jag undrar vad diagnosen eosinofil esofagit är? Mitt barnbarn, en aktiv och hälsosam 7-åring har fått diagnosen. Det började i september med att han ofta...

Jag undrar vad diagnosen eosinofil esofagit är? Mitt barnbarn, en aktiv och hälsosam 7-åring har fått diagnosen. Det började i september med att han ofta kräktes efter maten. Sedan blev han magrare. På vårdcentralen misstänktes magkatarr men medicinen mot det hjälpte inte. Till slut kom han till barnläkaren som beslutade att göra en gastroskopi medan pojken var sövd. Efter det har vi fått besked att han har eosinofil esofagit och att han troligen aldrig kommer bli frisk. Vi är förstås förtvivlade över detta och undrar om det finns någon chans till behandling?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Eosinofil esofagit kallas också “allergisk matstrupe” och beror på att det finns en ökad mängd av en speciell typ av vita blodkroppar i matstrupen. Det är inte så ovanlig som man kanske tror. Man räknar med att en av hundra personer har besvär av sjukdomen.

Det börjar, precis som du berättar att ditt barnbarn upplevde, med sväljningssvårigheter och kräkningar. Även halsont, hicka och bröstsmärta kan uppstå. Även vuxna kan få sjukdomen och då med ungefär samma symptom.

Eftersom forskning talar för att det är allergi mot vissa födoämnen som kan orsaka sjukdomen är det viktigt att testa ditt barnbarn för det och utesluta misstänka livsmedel. Vanliga utlösande livsmedel är mjölk, soja, ägg, råg, vete, jordnötter, bönor och nötkött. Men även sådant som man andas in, t.ex. pollen, kan också orsaka denna typ av allergi (esofagit). Att utesluta mat man inte tål samt eventuellt få behandling kan göra sjukdomen mycket lindrigare eller göra att man kanske blir besvärsfri.

Hos vuxna brukar man använda sig av kortisonspray i svalget som sedan får verka upp till en timme innan man får inta mat och dryck. Då minskar inflammationen i matstrupen.

Diagnosen ställs genom gastroskopi, dvs. läkaren tittar ner i matstrupen med ett fiberoptiskt instrument och tar då även vävnadsprover. Det är i dessa som man kan konstatera om man har allergisk matstrupe.

Om inte ditt barnbarn redan behandlas av en specialist på barns mag-tarm kanal så be om att få en remiss till en sådan enhet där man har vana av att diagnostisera och behandla denna sjukdom.

Scroll to Top