Kan vår styvmor sälja fars hus?

Vår far ägde ett hus när han träffade en ny kvinna och gifte sig med henne. De fick aldrig några gemensamma barn och när far...

Vår far ägde ett hus när han träffade en ny kvinna och gifte sig med henne. De fick aldrig några gemensamma barn och när far avled fanns det ett testamente där det står att när någon av dem går bort skall den efterlevande med full äganderätt erhålla all den efterlevandes kvarlåtenskap och efter bådas frånfälle skall kvarlåtenskapen tillfalla fars bröstarvingar och vara deras enskilda egendom.

Vår fråga är nu om hon kan sälja huset utan att fråga oss och göra vad hon vill med pengarna hon får för detta?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det finns endast en situation där ditt och dina syskons samtycke skulle krävas vid en husförsäljning och det är om ni är delägare i ett oskiftat bo efter er far. Så är fallet om ni krävde er laglott vid testamentsgodkännandet, men sedan aldrig tog ut denna utan lät hustrun sitta kvar med allt.

Men jag tolkar dina rader som att ni aldrig krävde er laglott i synnerhet som er styvmor också i detta har sagt att ni även skall ärva henne en dag. Hon har i så fall ärvt huset med fri förfoganderätt och har därmed rätt att sälja, pantsätta och till och med förslösa allt om hon så vill utan att du och dina syskon skulle kunna påverka detta rent juridiskt.

Den enda begränsningen hon har är att hon genom ett eget nytt testamente inte kan styra över den andelen av boet, som vi hennes död ses som ert innestående farsarv. Däremot kan hon naturligtvis stryka er som arvingar till den delen som anses utgöra hennes egen kvarlåtenskap om hon så vill.

Scroll to Top