Har jag inte rätt till någonting?

Jag är gift med en man sedan fem år och som har skrivit ett testamente för sin egen del med den innebörden att all hans...

Jag är gift med en man sedan fem år och som har skrivit ett testamente för sin egen del med den innebörden att all hans egendom och ekonomi ska ärvas av hans barn. Som jag tolkar testamentet så har jag ingen som helst giftorätt. Men om han avlider får då andra parten änkepensionen? Om vi skulle separera har jag heller inte då rätt till någonting?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Vad din man tänkte på när han skrev sitt testamente till sina barns förmån, kan man naturligtvis fundera på eftersom det är just detta som den gällande lagstiftningen innebär! Utan ett testamente hade hans barn ändå ärvt sitt farsarv omgående.

Men innan de ärver honom måste du först få ut din giftorättshälft av er sammanlagda nettoförmögenhet, som inte utgör enskild egendom, på samma sätt som om ni skulle skilja er. Det är den resterande halvan som utgör själva arvet efter din make.

När det sedan gäller frågan om den andre får änkepension är svaret att för att kunna få denna hade bland annat krävts att ni hade gift er före den förste januari 1990 och denna hade då bara omfattat dig i egenskap av att vara kvinna. Män stod alltså helt utanför detta skydd.

Hur efterlevandeskydd fungerar idag kan du läsa mer på pensionsmyndighetens hemsida.

Scroll to Top