Kan jag göra min dotter arvlös?

Efter mycket noggrann och många års tänkande har jag fattat ett svårt beslut. Min dotter svek mig för många år sedan och lever ett liv...

Efter mycket noggrann och många års tänkande har jag fattat ett svårt beslut.

Min dotter svek mig för många år sedan och lever ett liv där jag inte ingår längre, vilket smärtar enormt mycket, men jag kan tyvärr inget göra då hon är vuxen. Men min fråga är hur pass arvlös kan jag göra henne? Har haft funderingar på om jag kan kringgå hennes rätt genom att jag skriver över allt jag äger på min son och att jag endast förvaltar det jag har åt honom.

Kan jag göra detta eller måste jag ge henne en del av det kommande arvet? Mycket tacksam för ett svar då jag vill ha detta överstökat och håller på att skriva mitt testamente. Stort tack på förhand.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det är inte helt ovanligt att man i en situation, där man har kommit kraftigt på kant med sitt barn, har en önskan om att minimera dennes arv så långt det nu går. Det första man då vanligtvis tänker på är att i ett testamente låta någon annan ärva detta barns föräldraarv.

Uppenbarligen känner du till att din dotter dock inte behöver respektera din testamentsönskan om att hennes bror ska ärva hennes morsarv och därför ändå kan kräva ut halva sitt morsarv, den delen vi kallar för laglotten. Av den anledningen funderar du nu på om du inte kan kringgå bestämmelsen om bröstarvinges laglottsrätt genom att via gåvor till din son se till att det inte finns något av värde i boet efter dig den dag du dör.

Är detta då möjligt? Kan det verkligen vara så att lagstiftaren inte har tänkt på detta? Men det är just för att begränsa denna möjlighet som lagstiftaren har skapat regler om det så kallade förstärkta laglottsskyddet, för att kompensera en bröstarvinge i de fall där en förälder genom gåvor eller andra transaktioner till en annan arvinge försökt minimera dennes arv.

Denna regel tar bland annat sikte på den situationen som du funderar på, nämligen att föra över allt du äger till ditt andra barn men ändå bibehålla nyttjanderätten till den bortgivna egendomen. Men skulle det sedan inte finnas tillräcklig egendom kvar i boet efter dig, är det sannolikt att din son får återbära värdet av gåvorna han har fått till boet för att din dotter ska kunna kompenseras som om gåvorna hade funnit kvar i ditt dödsbo.

Scroll to Top