Kan det vara cancer?

Jag har smärtor och en förhårdnad på testikeln. Jag var inne på akutmottagningen häromdagen och tog blodprov. Men på blodproven syntes inga tecken på inflammation...

Jag har smärtor och en förhårdnad på testikeln. Jag var inne på akutmottagningen häromdagen och tog blodprov. Men på blodproven syntes inga tecken på inflammation eller så. För alla värden var bra.

Ska in till ultraljud imorgon för att se vad det är. Men är nervös om det vore cancer för min far hade det i min ålder. Sedan har jag smärtor i testikeln och i ländryggen.

Behöver jag oroa mig? Tack för svar!

Doktor Lennart Skoog svarar:

Förhoppningsvis har din ultraljudsundersökning redan blivit gjord när du läser detta och du har fått klarhet. Ultraljud är en mycket enkel, smärtfri och bra metod för att fastställa vad du känner som är avvikande i pungen.

Smärta som du har, är inget vanligt symptom på cancer i testikeln, snarast misstänker jag istället till exempel en bitestikelinflammation. Testikelcancer brukar istället upptäckas som en oöm knuta och som växer långsamt. Tack vare att testiklarna är lätta för var och en att kontrollera på egen hand så upptäcks idag de allra flesta fall av testikelcancer i så tidigt skede att man räknar med att i princip alla blir botade med effektiv behandling.

När det gäller ärftlighet vet man att 1-3 av 100 patienter som får testikelcancer faktiskt har en ärftligt ökad risk, särskilt om man har en bror som drabbats. Så med hänsyn till att din pappa haft testikelcancer går det inte att utesluta att du kan ha en liten ökad risk att drabbas. Därför är det viktigt att du fortsätter att självundersöka dina testiklar någon gång emellanåt och söka läkare om det är något som du inte känner igen.

Scroll to Top