Kan man stoppa fördelningen i testamentet?

Kan man stoppa ett mottaget inbördes testamentes fördelning av all egendom, värt cirka 3,5 miljoner kronor till en enda släkting när både mannen och hustrun...

Kan man stoppa ett mottaget inbördes testamentes fördelning av all egendom, värt cirka 3,5 miljoner kronor till en enda släkting när både mannen och hustrun dött utan egna barn?

I detta fall är det en brorson som får allt. Är det möjligt att man kan stoppa denna fördelning genom att ingen av de övriga släktingarna sänder tillbaka godkännandet av testamentet, vilket boutredningsmannen har bett om?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Det enda sättet att stoppa verkställandet av makarnas testamente är att detta klandras vid tingsrätten och att där vid prövningen förklaras ogiltigt.

Däremot kan övriga släktingar fördröja testamentets verkställande genom sin ovilja att varken vilja godkänna testamentet eller erkänna att de har tagit del av detta. Säkerligen kommer boutredningsmannen efter påminnelse be de släktingar, som inte har återsänt sitt testamentsgodkännande istället skriftligen erkänna att de har tagit del av testamentskopian. Sker inte heller detta kommer boutredningsmannen se till att han får ett delgivningserkännande genom att anlita en stämningsman, som får i uppdrag att delge vederbörande testamentet.

Därefter har den trilskande släktingen från den dag denne tagit del av testamentet sex månader på sig att försöka få testamentet ogiltigförklarat vid tingsrätten. Lyckas inte detta eller klandras testamentet inte överhuvudtaget vid domstolen inom denna tid vinner testamentet giltighet ändå gentemot den trilskande släktingen.

Scroll to Top