Ingår min studieskuld i bodelningen?

Vår skilsmässa blev klar för cirka ett år sedan och vi ska nu göra en bodelning. I samband med denna har vi en fundering om...

Vår skilsmässa blev klar för cirka ett år sedan och vi ska nu göra en bodelning. I samband med denna har vi en fundering om de studieskulder som jag tog under vårt äktenskap ska vara med på samma sätt som våra andra skulder vi dragit på oss. Min exman menar att min studieskuld är en investering för framtiden och därför inte ska vara med. Vad gäller?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Huvudregeln vid bodelning innebär att ni var och en först får ta undan så mycket av ert giftorättsgods så att de täcker respektives skulder och först därefter sammanläggs överskottet för en hälftendelning er emellan.

När det sedan gäller frågan om dina studieskulder ska ligga utanför bodelningen eller om de ska ingå denna, är svaret att dessa på samma sätt som dina övriga skulder ska avräknas på ditt giftorättsgods. Skulle detta dock kunna ses som oskäligt/orättvist kan en jämkningsregel eventuellt komma att tillämpas, som innebär att den andre får behålla mer av sitt giftorättsgods än vad han enligt huvudregeln i annat fall hade fått göra.

Scroll to Top