Måste vi godkänna testamentet nu?

Min äldste bror har avlidit. Han var barnlös och har i ett testamente gett allt till en kvinna han endast har känt i cirka fyra...

Min äldste bror har avlidit. Han var barnlös och har i ett testamente gett allt till en kvinna han endast har känt i cirka fyra månader. Vi övriga syskon är minst sagt överraskade och betvivlar att det här testamentet har tillkommit på ett ärligt sätt.

Vi har nu blivit kallade till en bouppteckning på en bank och bifogat till kallelsen fanns en kopia av testamentet med en begäran om att vi antingen skulle godkänna denna eller erkänna att vi har tagit del av denna.

Vår fråga är nu om vi verkligen måste skicka in vårt ställningstagande till banken före själva bouppteckningen och vad händer om vi inte vill godkänna testamentet?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, det finns inget som säger att ni måste välja något av alternativen redan före förrättningen. Ni kan mycket väl avvakta själva bouppteckningen för att därefter ta beslut om ni vill godkänna detta eller inte.

Men om ni avser att klandra er brors testamente är det viktigt för er att känna till att ni var och en måste klandra testamentet hos domstolen inom sex månader från det datum ni erkänner att ni har tagit del av den bestyrkta testamenteskopian. Den av er som försitter att göra detta inom denna tid förlorar sin talan att väcka klander oberoende av hur många ogiltighetsgrunder det än kan finnas.

Skulle dock testamentet visa sig vara förfalskat är det fortfarande möjligt att få detta ogiltigförklarat även efter klandertidens utgång. 

Scroll to Top