Ska jag byta till den nya tabletten?

Jag har förändringar i gula fläcken i ena ögat. Har fått många behandlingar och det har legat stilla i över ett år, men synen blir...

Jag har förändringar i gula fläcken i ena ögat. Har fått många behandlingar och det har legat stilla i över ett år, men synen blir sämre nu. Och nu har det även börjat i andra ögat. Är det någon mening med att jag äter Blue Berry? Har ätit dessa i flera år?

Såg att det kommit en ny tablett som heter Optivital. Tror du att det är någon mening med att byta, eller att helt låta bli? De är dyra att köpa.

Äter mycket blåbär som jag plockat. Har inga andra mediciner förutom under vintern då jag tar en tablett Multivitamin 50+. Är 85 år och för övrigt ganska frisk. Går stavgång en timme dagligen och cyklar rätt mycket.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Förändringar av gula fläcken är en del av ett normalt åldrande. Det slår ut det skarpa seendet och gör det svårare att läsa.

Det är roligt att höra att du håller igång med stavgång och cykel. Fortsätt med det. Det är bra att du äter blåbär. De innehåller lutein som är bra för ögat; skyddar gula fläcken mot skadligt UV-ljus och oxidativa reaktioner.

Både Blue Berry och Optivital är kosttillskott som innehåller vitaminer och mineraler, bland annat lutein. De är ganska dyra och eftersom du har den äkta varan, blåbär, tycker jag att du ska fortsätta med det istället.

Scroll to Top