Hjälper glukosamin mot artros?

Jag har artros i höft och knän sedan några år. I början gick det ganska bra men det senaste året tycker jag att besvären har...

Jag har artros i höft och knän sedan några år. I början gick det ganska bra men det senaste året tycker jag att besvären har blivit värre. Det smärtar mer och jag känner mig stelare. Har ibland svårt att gå i trappor, framför allt uppåt. Är skeptisk till läkemedel och vill hellre prova ett mer naturligt alternativ. Läste om glukosamin för en tid sedan och funderar på att prova det. Vad tycker du om glukosamin vid artros?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Glukosamin finns sedan några år tillbaka både som receptfritt och receptbelagt läkemedel, tidigare som kosttillskott. På grund av överdriven marknadsföring krävde Läkemedelsverket att det skulle registreras som läkemedel istället.

Eftersom Läkemedelsverket har godkänt det som läkemedel bedömer de att det finns en symtomlindrande effekt, som lite bättre än placebo, sockerpiller. Socialstyrelsen säger istället tvärtom, att sjukvården inte ska använda eller förskriva glukosamin.

Motstridiga budskap alltså. Jag tycker att du ska prova själv och se om det hjälper. Förvänta dig ingen dramatisk effekt. Det kan också ta två till tre månader innan du märker av effekten.

Observera att du inte ska ta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur, eftersom de flesta preparaten utvinns ur just skaldjur.

Scroll to Top