Vad gör jag när min smärtmedicin tas bort?

Under många år har jag tagit Paraflex, Ipren och Dexofen mot svåra smärtor i höften. När smärtorna är som värst har Dexofen hjälpt mig mycket....

Under många år har jag tagit Paraflex, Ipren och Dexofen mot svåra smärtor i höften. När smärtorna är som värst har Dexofen hjälpt mig mycket. Tyvärr så togs Dexofen bort från medicinsortimentet. Jag har kvar gamla tabletter från februari 2013, som jag fortfarande tar när smärtorna är som värst. Men vad ska jag ersätta Dexofen med när de tar slut? Läkaren skrev ut Citodon, men de hjälper mig inte alls lika bra som Dexofen. Kan man på något vis få tag på Dexofen utomlands? Och var i så fall? Ska det vara så svårt att få bra hjälp i Sverige mot svåra smärtor?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dexofen innehöll det kemiska ämnet dextropropoxifen som förutom att det hade en stor risk att orsaka beroende även kunde orsaka andningsstopp vid intag av för stora doser. Därför beslutade man inom EU att sluta med försäljning av Dexofen från 31 mars 2011.

Jag rekommenderar inte att beställa läkemedel på postorder utanför EU då det både är olagligt att importera läkemedel på detta sätt och att du faktiskt inte heller kan vara säker på att det är just den medicin eller den styrka på medicinen som du önskar.

Vad är orsaken till dina smärtor i höftleden? Är det förslitning eller artros? I så fall finns ju god behandling i form av att byta ut dina höftleder till konstgjorda. Även sjukgymnastik som stärker muskler och ledband kring smärtande leder minskar smärtan. Om det finns något annat skäl till svårare höftledssmärta som inte kan behandlas kirurgiskt så finns det smärtstillande alternativ att överväga. Exempel på detta är Dolcontin eller Oxycontin som båda är långverkande morfinliknande läkemedel som inte riskerar att ge de allvarliga biverkningar som Dexofen kunde orsaka. Det finns också möjlighet att pröva så kallade smärtplåster, som avger långverkande smärtstillande läkemedel genom huden och som byts var tredje dag.

Jag rekommenderar alltså att du lyfter denna fråga med din ordinarie läkare på vårdcentralen som säkert kan hjälpa dig.

Scroll to Top