Kan jag kombinera Waran och Vitaepro?

Jag använder Waran sedan tio år tillbaka. Går det att ta kosttillskottet Vitaepro samtidigt som jag tar Waran? Apotekare Fredrik Hed svarar: Waran är ett...

Jag använder Waran sedan tio år tillbaka. Går det att ta kosttillskottet Vitaepro samtidigt som jag tar Waran?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Waran är ett välstuderat läkemedel för att minska risken att blodet levrar sig och orsakar blodproppar. Det finns i dagsläget inga kända interaktioner eller problem mellan Waran och Vitaepro. Men det betyder inte att det är helt riskfritt.

Du kan pröva, men jag rekommenderar att du pratar med din läkare först. Det är också bra att ni håller koll på blodets INR-värde, som mäts på waranmottagningen, innan du börjar med Vitaepro och några gånger efteråt. Dosen av Waran kan behöva justeras.

Problemet med Vitaepro och alla andra naturmedel och kosttillskott är att de inte är vetenskapligt studerade och utvärderade. Därför vet man inte vilka effekter man kan förvänta sig av dem, eller vilka människor som kan förvänta sig effekt. Det är heller inte studerat hur mycket av en eventuell effekt som beror av det aktuella preparatet eller av andra faktorer.

Kosttillskott som dessa ersätter inte en sund och varierad kost utan är tänkta att användas som ett komplement. De marknadsförs också kraftigt och de kostar ganska mycket pengar.

Scroll to Top