Hur blir blåsan mindre nattaktiv?

Jag och många av mina väninnor, som alla är 50 plus har efter klimakteriet fått problem med att vi behöver gå upp och kissa på...

Jag och många av mina väninnor, som alla är 50 plus har efter klimakteriet fått problem med att vi behöver gå upp och kissa på natten. En av väninnorna berättade nyligen att hennes doktor hade gett henne ett recept på tabletter att ta på kvällen. De skulle tydligen göra blåsan mindre aktiv på natten. Jag tycker att det känns lite fel att äta medicin för en sådan sak, men å andra sidan är nattkissandet besvärande. Finns det något naturmedel jag kan prova istället?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det är vanligt att besvär med att gå upp på natten och kissa ökar med åldern, och det kan störa sömnen ordentligt.

För just kvinnor finns det tyvärr inga naturmedel att prova. Det finns några olika för män baserade på Sågpalmetto, som exempelvis Sabamin och Curbisal, men deras användning är urinträngning vid förstorad prostatakörtel. Eftersom kvinnor inte har någon prostata är det osannolikt att det skulle fungera på kvinnor.

Då kan du istället dricka mindre kaffe, te och alkohol, eftersom de alla är urindrivande. Drick vatten under dagen, dock inte timmarna innan du ska lägga dig. Försök varva ned och ta det lugnt före sänggåendet, sov i ett mörkt och svalt rum, och töm blåsan precis innan du går och lägger dig.

Scroll to Top