Har Finitro någon effekt?

På facebook såg jag ett inlägg, som verkade vara reklam för ett preparat som heter Finitro. Företaget utlovar i princip bot mot allehanda “reumatiska” sjukdomar....

På facebook såg jag ett inlägg, som verkade vara reklam för ett preparat som heter Finitro. Företaget utlovar i princip bot mot allehanda “reumatiska” sjukdomar. “Finitro Forte Plus ger fantastiska resultat vid behandling av artrit, reumatism och andra ledsmärtor”, skriver de. Det låter nästan för bra för att vara sant. Vad känner du till om det?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Finitro är ett kosttillskott som innehåller bland annat kollagen, glukosamin och hyaluronsyra.

Det finns inga vetenskapliga medicinska studier på den produkten som visar de effekter som företaget påstår. Det holländska företaget bakom Finitro bryter mot läkemedelslagen eftersom de hävdar medicinska effekter. Men eftersom de verkar från Holland kan svenska myndigheter inte göra något.

Varken kollagen, glukosamin eller hyaluronsyra har i upprepade vetenskapliga undersökningar visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, placebo. Socialstyrelsen menar i en utvärdering att glukosamin varken har effekt på smärta eller funktion vid artros i knä och höft. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform.

Scroll to Top