Hur bra är antioxidant-tabletter?

Jag tränar regelbundet, 3-4 gånger per vecka, äter varierat och sover så mycket som jag behöver. Tar en del kosttillskott och vitaminer, framför allt för...

Jag tränar regelbundet, 3-4 gånger per vecka, äter varierat och sover så mycket som jag behöver. Tar en del kosttillskott och vitaminer, framför allt för att jag vill ha antioxidanter, för att stoppa skadlig nedbrytning i kroppen. Jag läste någonstans att det kanske inte är så bra som vi tror.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Det stämmer att antioxidanter på burk troligen inte är så bra. En sammanställning som två svenska forskare vid Karolinska institutet i Solna har gjort visar, att antioxidanter i form av kosttillskott i bästa fall är ofarliga. Men i många fall kan de vara direkt negativa för prestationsförmågan.

Antioxidanternas uppgift är att oskadliggöra skadliga fria radikaler, en molekyl som bildas i kroppen vid muskelarbete, som till exempel träning. Men forskningen visar att antioxidanter från mat gör detta lika bra som tillförda. Dessutom visar senare forskning att de fria radikalerna är viktiga i olika signalvägar i kroppen – bland annat sådana som aktiveras vid stress, som efter hård träning, för att öka kroppens motstånd mot stress.

Fortsätt därför att äta varierat med ett högt intag av frukt, bär och grönt, gärna de som är blåröda, som innehåller mycket antioxidanter. Därmed behöver du inte antioxidanter i tablettform.

Scroll to Top