Vem har rätt om glutenintolerans?

Jag har en fråga som nära bekanta har en annan åsikt om. Om man har glutenintolerans, kan det gå över eller bli bättre? Om man...

Jag har en fråga som nära bekanta har en annan åsikt om. Om man har glutenintolerans, kan det gå över eller bli bättre? Om man har laktosintolerans, är det för evigt? Det är våra vänners åsikt.

Jag påstår att det är tvärtom enligt det som sagts i Fråga doktorn på tv. Mot glutenintolerans finns ingen medicin. Det gäller bara att avhålla sig från glutenprodukter. Mot laktosintolerans finns tabletter på apoteket att ta för det enzym i tarmarna man saknar.

Vem har rätt?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Du har förstått helt rätt när det gäller glutenintolerans, som inte går över, men även den som har laktosintolerans har detta livslångt.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Glutenintolerans innebär att den som äter glutenprodukter drabbas av en slags allergisk reaktion mot gluten som gör att tunntarmen förlorar möjlighet att ta upp viktiga näringsämnen. De flesta som har detta kan inte äta något gluten alls, men en del kan tåla en liten mängd gluten. Detta kan förstås tolkas som att det “kan bli bättre” med tiden vilket alltså inte är korrekt.

Laktos – mjölksocker – ger mjölken dess söta smak. Det finns i all mjölk, både modersmjölk, ko-, buffel-, åsne-, get- och fårmjölk. Laktosintolerans är liksom glutenintolerans också ett kroniskt tillstånd, men är ett praktiskt lindrigare problem jämfört med glutenöverkänslighet. Ofta räcker det med att undvika vanlig mjölk. Det finns gott om laktosfria produkter och det finns även de kapslar, som du tar upp i din fråga, vilka man kan ta om man ändå måste äta kost som innehåller laktos.

Scroll to Top