Bör inte sonen underrättas om sin fars död?

Min äldste son fick i förrgår reda på att hans biologiske far dött för ett tag sedan. Han har varken fått dödsbudet eller underrättats om...

Min äldste son fick i förrgår reda på att hans biologiske far dött för ett tag sedan. Han har varken fått dödsbudet eller underrättats om bouppteckningen efter sin far. Det enda beskedet är att det inte finns något i boet. Hur gör vi? Han borde enligt oss bli underrättad om detta. Kan du ge råd om vart vi vänder oss i denna fråga.

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Först och främst bör din son naturligtvis ge sig till känna till dödsboet. Men vad jag förstår av dina rader har kanske ingen bouppteckning förrättats om det nu stämmer att det inte fanns något i hans fars dödsbo.

 I de fall tillgångarna inte förslår att täcka en avlidens dödsfallskostnader kan bouppteckningsförfarandet ersättas av ett förenklat förfarande, en så kallad dödsboanmälan, vilket sker genom socialförvaltningens försorg. Vid ett dylikt förfarande, där det inte finns något att ärva och där det inte heller ingår någon fast egendom, krävs inte att arvingarna ska kallas.

 Om din son vill förvissa sig om bouppteckningsförfarandet har ersatts av en dödsboanmälan kan han vända sig till Skatteverket för att få veta hur det ligger till.

Scroll to Top