Jag vill veta mer om K2-vitamin

Jag undrar över två kosttillskott: K2-vitamin som ska vara bra för skelettet, benstrukturen, hjärtat och blodcirkulationen, samt Recapeen spray mot håravfall till dottern. Jag tar...

Jag undrar över två kosttillskott: K2-vitamin som ska vara bra för skelettet, benstrukturen, hjärtat och blodcirkulationen, samt Recapeen spray mot håravfall till dottern. Jag tar själv Salures, Cipramil, Kaleorid, D-Pearls och är 78 år.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

K2-vitamin är ett av flera K-vitaminer och kallas menakinoner. Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och har även betydelse för bentätheten i kroppen.

 Gröna bladgrönsaker är en mycket bra källa för vitamin K och tillräckliga mängder bildas normalt av våra tarmbakterier. Därför är det ovanligt med brist på K-vitamin och det är tveksamt om du har någon nytta av det.

 Observera att personer som behandlas med “blodförtunnande” läkemedel, till exempel Waran, ska vara försiktiga med att äta K-vitaminrika livsmedel, eftersom vitamin K påverkar blodkoagulationen.

 Recapeen spray är ett preparat som påstås återge förlorad hårväxt eller förbättra hårets kvalitet och förhindra håravfall. Den är baserad på pollenextrakt, men ingen vidare information ges. Det finns inga studier på produkten som har visat någon effekt. Därför är det troligen väldigt individuellt vem som får effekt och hur mycket – om ens någon effekt alls. Det finns även receptfria läkemedel.

Scroll to Top