Vilket preventivmedel passar i min situation?

Jag är 23 år och har i drygt två år dragits med problem till följd av mina p-piller (har provat tre sorter). Det har varit...

Jag är 23 år och har i drygt två år dragits med problem till följd av mina p-piller (har provat tre sorter). Det har varit torrt, det har spruckit och jag har fått svampinfektion på svampinfektion.

 

Jag slutade med p-piller för fem månader sedan och har sedan dess inte märkt av vare sig svampsymptom eller spruckit i samma utsträckning vid samlag. Det är alltså en klar förbättring. Numera använder vi kondom.

 

För en månad sedan besökte jag en gynekolog som aldrig sa rent ut att jag hade svamp (inga för mig märkbara symptom) men ordinerade mig tabletter att ta en gång per månad. Han ansåg det vara olämpligt att en så ung tjej som jag går utan preventivmedel och ordinerade Cerazette. Jag har till följd av tidigare p-pillerproblem inte vågat prova dessa. Jag vet att det är minipiller men vill inte ha hormoner.

 

Jag vet att det är ofantligt individuellt men tror du att Cerazette och minipiller passar någon med mina tidigare besvär? Minipiller innehåller endast ett hormon och jag funderar på om mina tidigare biverkningar är typiska biverkningar av östrogen? Jag vill ju absolut inte riskera att svamphistorierna upprepar sig.

 

Samtidigt har jag funderat på att skaffa kopparspiral istället för att slippa hormon. Men är det lämpligt att sätta in en spiral när man som jag haft problem med svamp?

 

Vidare har jag även fått lätta cellförändringar vilket gynekologen ska undersöka om fyra månader. Finns det något negativt med att sätta in spiral när man har cellförändringar?

 

Jag har haft ett fast förhållande i mer än två år och det var i samband med att vi träffades som jag började med p-piller.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det finns inget helt klart samband mellan svampinfektioner och vissa preventivmedel. När en kvinna, som har mycket besvär med svamp, tycker att hon får mer problem då hon använder en viss preventivmetod, så kan en annan kvinna berätta att hon blivit av med sina svampbekymmer så snart hon börjat med exakt samma preventivmedel.

 

Eftersom svampproblem ofta är kopplat till sexuell aktivitet på olika sätt, så gör man lätt en felaktig koppling och tror det handlar om preventivmetoden medan det i själva verket är den sexuella aktiviteten som lett fram till problemen.

 

Du skriver att dina problem började för 2 år sedan då du fick fast förhållande och började med p-piller. Sannolikt fick du då ett mer intensivt sexliv än tidigare och troligen är det detta som gjort att du fått svampbekymmer, inte att du började med p-piller.

 

I en ny relation har man ofta tätare samlag i början. Detta kan göra slemhinnorna i underlivet irriterade och man får lätt små sår som är ingångsport för en svampinfektion. Den gör slemhinnorna torra, sköra och leder till sprickbildning. Detta gör att man får ont i samband med sex vilket i sin tur gör att lusten successivt försvinner.

 

Har man samlag utan att ha lust, vara upphetsad och tillräckligt fuktig skaver detta på slemhinnorna som då blir ändå mer röda, ömmande, såriga och underhåller svampinfektionen.

 

Det viktigaste för dig är inte vilken preventivmetod du väljer utan att i första hand läka ut din svampinfektion ordentligt. Detta gör du genom att behandla svampen med tabletter, vanligtvis en sort som heter Fluconazol. Jag förmodar att det var dessa du fick av din gynekolog.

 

Sedan måste man vara rädd om slemhinnorna genom att ha försiktigt och mera glest sex. Man ska aldrig ha samlag utan lust och det ska aldrig göra ont. Man ska också sluta använda tvål och i stället tvätta sig med olja för att motverka torra, sköra och därmed känsliga slemhinnor.

 

Jag tycker det låter klokt att prova Cerazette och utvärdera detta i samband med att du ska gå till gynekologen för kontroll av dina cellförändringar.

 

Det går i och för sig bra att använda spiral både om man har cellförändringar eller om man har svampbesvär men det kan ju vara klokt att vänta med att sätta in en eventuell spiral tills du vet om man kommer att göra någon ytterligare behandling av dina cellförändringar.

Scroll to Top