Ska jag betala makens skulder?

Min man och jag har bara varit gifta i cirka ett år och tyvärr har jag nu kommit på honom med sådana osanningar så att...

Min man och jag har bara varit gifta i cirka ett år och tyvärr har jag nu kommit på honom med sådana osanningar så att jag omöjligt kan fortsätta att leva tillsammans med honom. Vi har försökt med samtal hos en psykolog men inget tycks hjälpa och därför har jag nu bestämt mig för att skiljas.

 

Det som både oroar och smärtar mig är han kommer att gå ur vårt äktenskap betydligt förmögnare och jag i samma grad fattigare eftersom jag är den som har en förmögenhet, vilket han helt saknar. Ska jag verkligen bli betalningsskyldig för hans skulder? Var är rättvisan i lagen?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Du blir inte betalningsskyldig för din makes skulder. Däremot påverkar hans skulder resultatet vid bodelningen er emellan.

 

Enkelt uttryckt kan man säga att ni då var och en får undanta så mycket av era respektive tillgångar, som behövs för att täcka var och ens skulder. Finns det därefter ett överskott hos er ska detta enligt huvudregeln sammanläggas för att därefter hälftendelas mellan er.

 

Skulle din make dock efter skuldtäckningen inte ha något överskott att lägga in i bodelningen är det inte så att du blir betalningsskyldig för denna brist.

 

I ditt fall, där en hälftendelning av överskottet kanske skulle kunna anses leda till ett uppenbart oskäligt resultat, kan kanske en jämkningsregel tillämpas så att du därigenom kan få behålla mer av ditt giftorättsgods än vad huvudregeln skulle resultera i. Men då ska en övergripande prövning om grunderna för oskäligheten bedömas. Man tittar till exempel på om ni har levt samman mindre än i fem år (även tidigare sambotid medräknas) eller inte.

 

Inför skilsmässan tycker jag att du ska kontakta en familjerättsjurist för att se över din situation och få den hjälp du kan behöva.

Scroll to Top