Min hammartå opererades med gott resultat

Jag läste i Hemmets Journal nummer 27 i år om hammartå, det vill säga att alla tår utom stortån kröp neråt hos patienten. Jag blev...

Jag läste i Hemmets Journal nummer 27 i år om hammartå, det vill säga att alla tår utom stortån kröp neråt hos patienten.

Jag blev opererad i januari för hammartå med gott resultat. Vänster stortå stelo-pererades. I mitt fall var det bara stortån som kröp inåt med påföljd att jag belas-tade utsidan av foten och fick rejält ont.

Är 80 år och har haft problemet sedan jag var 36 år då jag fick blodpropp i benet. Trots flera läkarbesök tog det lång tid innan någon berättade att man kunde göra något.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Skönt att höra att du till sist fick hjälp. På din beskrivning låter det som om du haft en så kallad hallux valgus, det vill säga snedställd stortå som vinklas inåt med följden att man får en stor och ofta ömmande knöl på stortåns utsida. Ibland är det också så att man både har en hallux valgus samt hammartår (som jag beskrev i tidningen du nämner) eftersom båda tillstånden för det mesta beror på ett främre nedsjunket fotvalv.

 

Det allra viktigaste är att förebygga båda dessa besvär genom att gå med skor som har ordentlig uppbyggnad i hålfoten så att inte trycket på främre delen av foten blir felaktigt. Har man redan fått dessa besvär är det rymliga och mjuka skor, till exempel gympaskor som gäller, så det inte gör ont eller förvärrar när man rör sig.

Scroll to Top