Hur länge håller den nya höften?

Jag är en 58-årig dalkulla som ser fram emot att få ett nytt smärtfritt liv när jag nu ska få en ny höft. Jag har...

Jag är en 58-årig dalkulla som ser fram emot att få ett nytt smärtfritt liv när jag nu ska få en ny höft. Jag har haft så ont det senaste året att jag inte kunnat varken gympa eller dansa som jag tycker så mycket om. Känner mig isolerad när jag inte kan följa med mina väninnor på dans.

Jag fick bara träffa en ortoped en kort stund då han undersökte höften så jag hann inte fråga hur länge jag kan räkna med att den nya höften håller och om det är något jag inte ska göra efter operationen.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Jag tror du kommer bli mycket nöjd efter operationen eftersom det innebär ett smärtfritt och betydligt rörligare liv. En höftprotes kan hålla förhållandevis länge, ibland 20-30 år om man är rädd om den. Man brukar rekommendera att inte jogga, springa eller hoppa eftersom det leder till en onödigt stor belastning på cementet som håller fast protesen, men cykling, promenader, simning, längdskidåkning och golf belastar inte höftleden negativt.

 

På gympan kan du gå istället för att springa och undvika hopp. Ibland finns det “hopplösa” pass. Du kommer antagligen att kunna dansa igen, dock inte jitterbugg och dylikt.

 

De första sex veckorna efter operationen är höftleden som skörast och då är det viktigt att du följer de råd och övningar som sjukgymnasten på ortopedkliniken kommer att visa dig för att både skydda leden och bygga upp muskelstyrkan kring höftleden, vilket kommer att stabilisera den nya leden.

Scroll to Top