Hur får jag tillbaka matlusten?

Jag är en tjej på 38 år som går på antidepressiva och har gjort det i två och ett halvt år. Medicinen heter Fluoxetine, 20...

Jag är en tjej på 38 år som går på antidepressiva och har gjort det i två och ett halvt år. Medicinen heter Fluoxetine, 20 mg kapsel. Jag tar tre tabletter per dag. Nu har jag i ungefär två veckor tappat lusten att äta. Ingenting i matväg lockar och jag får tvinga i mig yoghurt och fil för något måste jag äta. Det är som jag har tappat lusten helt att äta och jag känner inget behov av det.

Psykolog Liv Svirsky svarar:

Till att börja med skulle jag vilja föreslå att du tar upp din förlorade aptit med din läkare så att han eller hon kan ta ställning till om det kan vara orsakat av en biverkan till din medicinering eller inte. Det är ganska ovanligt att sådana biverkningar dyker upp så lång tid efter att du påbörjade medicineringen om inte dosen ändrats, men det är ändå något din läkare bör informeras om.

 

Om ni kommer fram till att du drabbats av biverkningar kanske ni ska diskutera ett byte av preparat då olika mediciner kan ha olika biverkningar trots att de har i stort sett samma effekt. Tror din läkare inte att medicinerna är orsaken kan han eller hon överväga om det kan finnas någon annan medicinsk förklaring.

 

Aptitlösheten skulle kunna sammanhänga med din depression som ju är orsaken till att du tar medicinen. Kanske är det så att du skulle behöva ändra dosen på din medicin för att den även fortsättningsvis ska ge dig den effekt du önskar? Utöver att aptitlöshet kan vara orsakat av depression är det ganska vanligt att personer som lider av ångest tappar aptiten. Många beskriver att när ångesten är stark känner man sig mindre hungrig och de gånger man försöker äta är det svårt att få ner maten. Kan du känna igen dig i det?

 

Om du tror att din förlorade aptit kan bero på ditt psykiska mående kan du fundera på om något hänt i ditt liv som fått dig att må sämre på senare tid. Är du till exempel mer stressad eller har du varit med om någon jobbig händelse? Hur trivs du på arbete och i ditt privatliv? Finns det andra saker som kan ha fått dig att börja må sämre? Även det bör du ta upp med din läkare när ni ses så att det får ingå i den bedömning han eller hon gör av din situation och behandling. Kanske skulle du utöver medicin behöva psykoterapi, så att du på fler sätt kan bearbeta ditt mående?

 

Om man saknar aptit och det inte finns några medicinska orsaker till det kan man göra ungefär det du gör, nämligen försöka äta regelbundet ändå även om det till en början bara blir små portioner. Genom att äta regelbundet hjälper man kroppen att hitta dygnsrytm och börja vänja sig vid att få mat vid vissa tidpunkter. Efter hand kan hungern då komma tillbaka. Hunger och aptit är ju inte riktigt samma saker, men när hungern väl kommer följer aptiten, eller matlusten, ofta med och maten brukar börjar smaka lite mer.

 

Om man känner att maten växer i munnen och det är svårt att svälja kan flytande föda vara enklare. Du skriver att du äter yoghurt och fil och kanske är det av just det skälet? Även vissa frukter och grönsaker som apelsiner, satsumas och tomater kan vara ganska lättätet så prova gärna det. Vissa som har svårt att äta på grund av ångest beskriver att det går lättare att äta om man är lite distraherad så att äta i sällskap med andra eller framför tv:n kan vara en hjälp. Kanske kan detta vara något för dig?

 

Du kan också testa att äta saker som du vet att du brukar tycka om, men om de inte heller smakar just nu så kan det vara bättre att “spara på” dem tills din aptit kommer tillbaka. Äter du dem trots att du saknar aptit finns annars risken att du börjar förknippa dem med ätande som sker utan lust och det kan sitta i även i framtiden vilket ju är tråkigt. Så ät hellre mat som du tycker är okej men som inte är din favorit och se till att du får i dig den mängd och de näringsämnen som du behöver för att orka med din dag.

 

Jag hoppas att du med hjälp av din läkare kommer fram till vad som kan vara orsaken till din aptitlöshet och att ni tillsammans finner en lösning på problemet.

Scroll to Top