Blir även det nya huset min egendom?

När min mor för många år sedan skulle in på ett äldreboende köpte jag hennes hus. När jag sedan träffade min nuvarande sambo föll det...

När min mor för många år sedan skulle in på ett äldreboende köpte jag hennes hus. När jag sedan träffade min nuvarande sambo föll det sig naturligt att hon flyttade in till mig. Innan dess kollade jag med en jurist om min blivande sambo skulle kunna få någon del i huset vid en eventuell separation och svaret från juristen var att så inte var fallet. Den skulle alltså ligga helt utanför sambolagen.

 

Min sambo och jag kommer nu att flytta hem till hennes uppväxtort för att bättre kunna vara till hands för hennes gamla föräldrar och därför ska vi sälja huset och köpa ett nytt hus där också detta är i mitt namn.

 

Min fråga, och där är vi inte överens, är om detta mitt nya hus också är skyddat vid en separation på samma sätt som mitt nuvarande är?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

När det gäller ditt nuvarande hus är det helt rätt uppfattat att detta inte omfattas av sambolagens bodelningsregler eftersom du hade köpt detta utan tanke på en sammanflytt.

 

Men om du nu säljer fastigheten och köper ett nytt hus är detta faktiskt inköpt under er sammanlevnad för att utgöra din och din sambos permanentbostad och kommer därför helt plötsligt att omfattas av sambolagens bodelningsregler vid en eventuell separation.

 

Detta att det nya huset köps in för pengar från en “skyddad” bostad leder inte till att även den nya bostaden erhåller samma skydd. Om du nu vill att du ska få samma skydd även i det nya boendet, måste du och din sambo i ett samboavtal avtala bort sambolagens bodelningsregler när det gäller detta nya hus.

Scroll to Top